Česká republika, Kandidatura, Klíčové názory

VOLBY 2017 – PROHLÁŠENÍ K VLÁDĚ V DEMISI

Současný prezident Miloš Zeman prohlásil, že by nechal pracovat vládu bez podpory sněmovny, kterou by nerozpustil a nevyhlásil by tak předčasné volby. To považuji za obalamucení voličů za hranicí demokratické volby. I když někdo volby vyhraje a dostane 2x šanci sestavit vládu, aniž by uspěl, neměl by vládnout. Takové volby prostě dopadly patem.

Já bych rozhodně v takovém případě sestavil vládu odborníků a pokud by nezískala ani tato vláda podporu sněmovny, neprodleně bych vyhlásil předčasné volby. Vláda v demisi by měla vládnout co nejkratší dobu, protože nemá mandát občanů a tudíž by neměla konat zásadní rozhodnutí a podepisovat mezinárodní smlouvy.

Pokud by se snad taková situace měla opakovat na základě výsledků opakovaných (předčasných) voleb, ponechal bych vládu v rukou odborníků po celé volební období. Takové kandidáty bych nejdříve osobně představil v PS i široké veřejnosti s cílem získat tlak veřejnosti na jejich zvolené zastupitele, nové poslance, aby takovou vládu schválili, tedy dali jí důvěru.